Behandeling met naalden

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan.

Ooracupunctuur

De acupuncturist plaatst soms kleine naaldjes in het oor om de behandeling te versterken. Hij kan ook alleen ooracupunctuur toepassen. Er zijn heel kleine zogenoemde verblijfsnaaldjes die een week kunnen blijven zitten. De acupuncturist legt uit hoe dat werkt en waar u op moet letten.

Moxa

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt energie toegevoegd op die punten.

Guasha

Gua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen (een bao yü) of de hoorn van een waterbuffel. De gladde kant wordt stevig op de ge-oliede huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de acupunctuur meridianen bewogen, in streken van ca. 15 cm lang. 

Kruiden & voeding

Kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. Het kan ook als zelfstandige behandeling worden ingezet. De kwaliteit van losse kruiden en kruidenpreparaten moet aan duidelijke eisen voldoen. Ze worden streng gecontroleerd om de werkzaamheid en veiligheid te garanderen. Tevens is gezonde voeding belangrijk binnen de TCG. Ik kan uw behandeling aanvullen met een (tijdelijk) voedingsadvies.